* Nama saintifiknya `Carica Papaya Linn' daripada keluarga `Caricaceae'.
* Buah ini berasal dari negara tropika Amerika, namun ia kini banyak ditanam di negara tropika dan subtropika dunia.
* Orang Sepanyol membawa spesies betik ini ke Filipina dan kemudian dibawa ke Malaysia.
* Kawasan utama penanaman buah ini adalah di Selangor, Johor dan Perak.
* Betik yang separuh matang dan keras digunakan dalam pembuatan rojak bersama buah-buahan lain seperti timun, nanas dan mangga.
* Betik muda sesuai untuk dijadikan halwa (jeruk manis).
* Buah ini boleh dijadikan sebagai manisan untuk hantaran peminangan atau perkahwinan dengan mengukir buah yang muda kepada bentuk kelopak bunga sebelum dibuat dijeruk.
* Betik muda mempunyai kegunaan tersendiri dalam petua orang Melayu, antaranya menghaluskan tumit kaki yang pecah.
* Getah betik muda berbahaya kerana jika ia terkena mata akan mengakibatkan bahagian berkenaan gatal dan membengkak seperti digigit serangga.
* Buah betik yang masak selalu dimakan segar sebagai pencuci mulut.
* Betik Eksotika lebih sesuai dibelah dua dan dimakan menggunakan sudu.
* Betik masak boleh dijadikan jem, puri, jus minuman, perisa aiskrim dan puding.
* Betik matang yang tidak begitu ranum boleh juga dimasak sebagai sayur manakala daun betik boleh direbus dan dimakan sebagai sayur bersama sambal belacan.
* Bagi sesiapa yang menghidap demam malaria, selain daripada berubat dengan kaedah moden, boleh juga diikhtiarkan seperti amalan perubatan tradisional.
* Tumbuk segenggam daun betik dan perah airnya. Air perahan itu dicampurkan pula dalam satu besen air bersih dan dikacau beberapa ketika.
* Mandikan pesakit dengan air daun betik selama dua atau tiga kali sehari dan lapkan ke seluruh badan.
* Betik boleh digunakan untuk melembutkan daging kerbau yang liat.
* Pokok betik mempunyai tisu yang lembut, berakar rerambut dan tahan sepanjang tahun.
* Batang pokok berlubang di bahagian tengah dan boleh mencapai ketinggian hingga lapan meter dengan daun berjambak di bahagian atas.
* Buah betik mempunyai saiz yang berbeza-beza antaranya bujur, kulit yang licin, berwarna hijau dan bertukar kuning atau oren apabila matang.
* Isinya juga berbeza sama ada kekuningan hingga kemerahan tomato. Bahagian tengah buah berlubang dan di sekeliling dindingnya dipenuhi biji berwarna hitam.
* Betik memerlukan taburan hujan yang seimbang untuk proses pendebungaan iaitu 1,200 milimeter (mm) dengan suhu antara 21 hingga 33 darjah Celsius.
* Betik tidak sesuai ditanam di kawasan angin yang kuat kerana menyebabkan pokok rebah atau tumbang.
No comments:
Post a Comment