Tuesday, February 8, 2011

Panduan mudah di dapur



1 MASUKKAN makanan dalam kotak, bekas kaca atau plastik telus. Menyimpan makanan dalam bekas telus memudahkan kita melihat keadaan makanan itu hampir habis dan perlu dibeli baru.

2 Susun botol rempah yang berlabel mengikut susunan abjad.

3 Pilih bekas berbentuk empat segi berbanding bujur atau bulat. Anda boleh mengambil ruang penyimpanan yang banyak jika menggunakan bekas bujur dan bulat.

4 Bandingkan kaedah susunan menyimpan barangan seperti biskut dan papan pemotong.

Susunkan secara menegak atau melintang kerana ini lebih menarik berbanding meletakkan begitu saja di kaunter.

5 Senaraikan barang keperluan dapur yang perlu dibeli dan gunakan pelekat bermagnet di peti sejuk. Ia memudahkan ahli keluarga menulis barangan keperluan lain.

6 Gunakan kertas khas atau kertas minyak untuk makanan yang mudah melekat pada bekas pembakar. Anda tidak mengambil masa yang lama atau kerap ketika membasuhnya.

7 Simpan semua jenis serbuk atau larutan pencuci dan sarung tangan dalam kabinet yang terletak atas singki kerana tidak perlu kerap membongkok untuk mengambil barangan berkenaan.

Panduan memastikan sayur-sayuran sentiasa segar

1 Elak mencuci sayur-sayuran sebelum disimpan. Bagi mengelakkan ia mudah busuk atau layu. Sebaiknya cuci ketika hendak memasaknya.

2 Ketika menyimpan lobak, bahagian yang berdaun supaya tidak cepat busuk.

3 Selepas sayur dipotong, jangan dibiarkan terlalu lama kerana boleh mengurangkan kandungan vitamin. Masaklah secepat mungkin.

4 Masukkan sayur hijau dalam bekas tanpa tutup supaya warnanya mampu bertahan atau perah sedikit limau nipis ke dalamnya.

Sumber: Harian Metro - Sat, Jan 29, 2011 - Variasi 

No comments: