My Followers

TIP pengendalian makanan

TIP pengendalian makanan

* Amalkan kebersihan diri.

* Cuci tangan dengan betul terutamanya selepas ke tandas; mengendalikan sisa makanan; merokok atau menghembus hidung; mengendalikan makanan mentah; dan sebelum mengendalikan makanan yang telah dimasak.

* Pastikan kuku sentiasa pendek dan bersih.

* Memakai pakaian yang bersih dan penutup kepala.

* Membalut luka dengan pembalut kalis air.

* Menanggalkan semua barang kemas dan aksesori termasuk jam tangan, cincin dan gelang sebelum mengendalikan makanan.

* Mengamalkan tabiat pengendalian makanan dengan baik.

* Gunakan sudu, garpu atau penyepit untuk mengendalikan makanan yang telah dimasak.

* Gunakan kain/tuala berasingan untuk mengelap tangan, meja dan peralatan dapur.

* Gunakan papan pemotong berasingan untuk makanan mentah dan telah dimasak.

JANGAN

* Mengorek hidung dan telinga semasa mengendalikan makanan.

* Makan atau merokok atau mengunyah gula-gula getah atau sireh.

* Batuk atau bersin ke arah makanan.

* Menyentuh permukaan dalam pinggan mangkuk atau cawan semasa menghidang.

* Menggaru kepala apabila menghidang makanan.

* Menjilat jari atau menggunakan sudu yang tidak dicuci untuk merasa makanan.

* Meniup beg plastik atau bungkusan makanan atau minuman.

* Menggunakan bahan bercetak seperti akhbar untuk membungkus makanan.

* Gunakan peralatan yang retak, pecah dan rosak.
Post a Comment