* Keropok ikan adalah sejenis makanan ringan yang digemari penduduk tempatan.
* Di Malaysia ia diusahakan di persisiran pantai Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dan Kedah.
* Keropok lazimnya diproses daripada ikan, udang atau sotong yang diadun bersama tepung kanji atau tepung sagu.
* Ikan yang digunakan ialah parang, tamban, selayang, kerisi, lolong bara, biji nangka dan lain-lain.
* Mengikut Peraturan Makanan 1985, keropok ikan hendaklah disediakan daripada ikan dan kanji dan kandungan protein tidak kurang 15 peratus.
* Keropok yang bermutu boleh diperoleh bergantung kepada kesegaran ikan, jenis ikan dan proses penyediaan.
* Keropok yang bermutu juga dapat dinilai dari segi rasa, kerangupan serta kembang apabila digoreng.
* Antara keropok dihasilkan ialah jenis kering, keropok lekor (basah) dan bersira.
* Cara-cara pemprosesan keropok lekor atau keropok kering seperti bancuhan adunan, membentuk, memasak, memotong, menjemur, membungkus dan menyimpan.
* Lazimnya, keropok keping di bentuk di antara 30 sentimeter (cm) hingga 50 cm.
* Panjang, bergaris pusat diantara 6 hingga 10 sm serta mempunyai berat 500 gram hingga satu kg, manakala keropok lekor lebih kecil antara 100 hingga 500 gram.
* Keropok lekor boleh dimasak dengan kukus, rebus atau goreng, manakala keropok keping direbus atau dikukus.
* Keropok yang dikukus mempunyai kualiti lebih baik berbanding keropok yang direbus.
* Keropok yang di kukus mengambil masa satu hingga satu setengah jam untuk masak bergantung.
* Keropok yang di rebus akan timbul serta naik kepermukaan air apabila ia masak.
* Keropok yang siap dimasak, disejat dan disimpan dalam keadaan sejuk dingin atau pada suhu bilik semalaman sebelum dipotong nipis membentuk kepingan.
* Keropok yang dipotong nipis di susun di atas pemidai dan di jemur kepada cahaya matahari.
* Di dalam keadaan cuaca baik keropok boleh menjadi kering dalam masa 6 hingga 7 jam.
* Keropok yang kering di angkat, di simpan atau terus ditimbang dan dibungkus dalam bekas plastik.
* Plastik ini di pateri dengan menggunakan api lilin, pelita atau dengan menggunakan mesin pateri.
* Pembungkusan adalah faktor penting dalam mengawal kualiti produk.
* Pembungkusan yang tidak baik akan mengakibatkan pendedahan kepada kesan-kesan persekitaran.
* Ini akan menyebabkan hasilan menjadi lemau, berkulat, tengik, busuk dan hilang khasiat pemakanannya.
* Keropok yang dibungkus dengan berat tertentu perlu di susun dengan rapi bagi mengelak kerosakan.
No comments:
Post a Comment