APABILA membeli buah-buahan, ia hendaklah untuk tujuan dimakan pada hari dibeli atau pada hari esok.
Jangan membeli buah-buahan secara berlebih-lebihan, walaupun harganya murah, kerana:
* Buah-buahan tempatan tidak tahan lama jika disimpan lebih daripada tiga hari.
* Rasanya menjadi kurang sedap.
CARA MEMILIH BUAH-BUAHAN
* Beli buah-buahan pada musim buah agar dapat buah-buahan yang lebih bermutu.
* Apabila membeli betik atau pisang, janganlah dipicit-picit. Perbuatan ini akan menyebabkan buah-buahan tersebut lebam, rosak dan cepat busuk.
* Jangan membeli ketika pembeli-pembeli lain sedang ramai atau berebut-rebut membeli kerana:
- Harga menjadi lebih mahal
- Tidak dapat membuat pilihan dengan teliti.
* Perhatikan keadaan buah-buahan tersebut:
- Keseluruhan buah-buahan tersebut kelihatan segar dan tidak layu.
- Rasanya berat
- Tidak terdapat bekas terpotong, digigit ulat atau binatang.
- Tampuknya tidak mempunyai tanda menunjukkan telah lama dipetik atau telah lama diperam.
Petua mengenali nenas yang masak
- Mata-matanya tidak berapa timbul lagi.
- Jambul atau kumpulan daun-daun yang tumbuh di hujung nenas mudah ditanggalkan.
- Warna nenas itu kelihatan menunjukkan warna-warnanya yang tertentu, iaitu kuning tua, kuning keemas-emasan atau kuning kemerah-merahan.
Petua mengenali tembikai yang masak
- Kulitnya agak licin.
- Pangkalnya gemuk dan semakin ke hujung/warnanya putih kuning air.
Sekiranya tembikai itu telah dibelah, pastikan:
- Jangan mudah terpengaruh dengan warna merah kerana ia mungkin dibalut dengan plastik berwarna merah.
- Warna tembikai yang asli kelihatan merah berseri, bukannya pucat. Manakala isinya pejal dan rongga-rongganya kasar.
- Biji-biji isinya berwarna perang tua ataupun hitam dan agak keras.
Jangan membeli buah-buahan secara berlebih-lebihan, walaupun harganya murah, kerana:
* Buah-buahan tempatan tidak tahan lama jika disimpan lebih daripada tiga hari.
* Rasanya menjadi kurang sedap.
CARA MEMILIH BUAH-BUAHAN
* Beli buah-buahan pada musim buah agar dapat buah-buahan yang lebih bermutu.
* Apabila membeli betik atau pisang, janganlah dipicit-picit. Perbuatan ini akan menyebabkan buah-buahan tersebut lebam, rosak dan cepat busuk.
* Jangan membeli ketika pembeli-pembeli lain sedang ramai atau berebut-rebut membeli kerana:
- Harga menjadi lebih mahal
- Tidak dapat membuat pilihan dengan teliti.
* Perhatikan keadaan buah-buahan tersebut:
- Keseluruhan buah-buahan tersebut kelihatan segar dan tidak layu.
- Rasanya berat
- Tidak terdapat bekas terpotong, digigit ulat atau binatang.
- Tampuknya tidak mempunyai tanda menunjukkan telah lama dipetik atau telah lama diperam.
Petua mengenali nenas yang masak
- Mata-matanya tidak berapa timbul lagi.
- Jambul atau kumpulan daun-daun yang tumbuh di hujung nenas mudah ditanggalkan.
- Warna nenas itu kelihatan menunjukkan warna-warnanya yang tertentu, iaitu kuning tua, kuning keemas-emasan atau kuning kemerah-merahan.
Petua mengenali tembikai yang masak
- Kulitnya agak licin.
- Pangkalnya gemuk dan semakin ke hujung/warnanya putih kuning air.
Sekiranya tembikai itu telah dibelah, pastikan:
- Jangan mudah terpengaruh dengan warna merah kerana ia mungkin dibalut dengan plastik berwarna merah.
- Warna tembikai yang asli kelihatan merah berseri, bukannya pucat. Manakala isinya pejal dan rongga-rongganya kasar.
- Biji-biji isinya berwarna perang tua ataupun hitam dan agak keras.
No comments:
Post a Comment