* Nama saintifiknya artocarpus champeden spreng dari keluarga Moraceae.
* Cempedak berasal dari negara di Asia Tenggara dan didapati hidup dengan baik di Malaysia, Thailand dan Singapura.
* Di Malaysia, cempedak didapati ditanam dengan meluas di Kedah dan Perak.
* Cempedak boleh dimakan segar, digoreng dan dibuat jem untuk kegunaan dalam pembuatan kek.
* Kandungan zat makanan seperti tenaga, protin, lemak, karbohidrat, kalsium, fosforus, natrium, karotin, Vitamin B1, B2 dan C.
* Pokok cempedak boleh mencapai ketinggian sehingga 25 meter.
* Pokok ini mengandungi getah yang pekat berwarna putih, manakala batangnya tegak dan pendek.
* Pucuk baru, daun dan tangkai bunga dipenuhi dengan bulu yang halus dan tajam berwarna coklat.
* Daun cempedak berbentuk eliptik hingga obovat dan panjang lapan hingga 21.5 sentimeter (cm) manakala lebar antara tiga hingga 8.5cm.
* Daun berwarna pudar hingga sederhana hijau dan lazimnya mempunyai bulu urat daun dan kadangkala pada tepi daun.
* Bunga jantan dan bunga betina berasingan pada pokok yang sama.
* Jambak bunga jantan terdapat di ranting di hujung dahan, manakala jambak bunga betina di ranting pendek dan tegap pada dahan sisi utama dan batang pokok.
* Buah cempedak tergantung pada tangkai yang kuat dan agak gemuk.
* Buah yang masak berbentuk bujur dan panjangnya 24 hingga 25cm, malah kuat baunya.
* Jabatan Pertanian mendaftar 36 klon cempedak, namun hanya tiga klon disyorkan untuk ditanam secara komersial iaitu CH 28, CH 30 dan CH 33.
* Ciri klon CH 28 adalah berbentuk silinder, beraroma sedikit, tekstur halus, isi berwarna kuning dengan sedikit oren, rasa manis dan berair.
* Klon CH 30 berbentuk silinder dan agak lebar, aroma sederhana, tekstur halus, isi berwarna kuning dan rasanya manis.
* Klon CH 33 berbentuk silinder dan agak lebar, hampir tidak beraroma, tekstur halus dan isinya berwarna oren, manakala rasanya manis.
* Cempedak boleh hidup dengan baik di tanah rendah tropika dengan hujan tahunan sebanyak 2,540 milimeter (mm) dan suhu di antara 22 hingga 35 darjah Celsius.
* Cempedak boleh hidup di atas pelbagai jenis tanah yang disaliri dengan baik dan boleh tumbuh dengan baik di tanah aluvial bertekstur terbuka.
* Cempedak biasanya dibiak dengan cara cantuman mata tunas, cantuman baji dan cantuman sandingan.
* Sistem penanaman empat segi sama dan tiga segi adalah disyorkan.
* Jarak tanaman disyorkan ialah sembilan meter X sembilan meter yang boleh menghasilkan 123 pokok sehektar untuk sistem segi empat sama dan 138 pokok sehektar untuk segi tiga sama.
* Penjarangan buah dibuat untuk membuang buah luar biasa, berpenyakit dan bagi mengurangkan bilangan buah setangkai.
* Penjarangan dibuat bertujuan menghasilkan buah sihat, mempunyai bentuk menarik dan saiz seragam.
* Pokok cempedak perlu diberi air secukupnya bagi menggalakkan pertumbuhan kecergasan terutama pada peringkat awal pertumbuhan.
* Pokok cempedak boleh tahan keadaan kemarau. Justeru, ia tidak memerlukan sistem pengairan.
* Penyakit yang sering menyerang cempedak seperti kulapok hitam, reput akar dan batang serta reput putik buah.
* Serangga yang biasa menyerang cempedak adalah pengorek buah, pengorek batang dan lalat buah.
* Pokok mula mengeluarkan hasil selepas empat tahun ditanam.
* Hasil pada tahun pertama pengeluaran buah (empat tahun selepas ditanam) dianggarkan 1,300 kilogram (kg) sehektar tetapi biasanya boleh mencapai tahap pengeluaran maksimum 15,000kg.
* Pokok cempedak jenis yang bermusim.
* Di kawasan dua musim kemarau biasanya musim buah berlaku dua kali setahun.
Sumber: Harian Metro - Variasi
No comments:
Post a Comment